Uutisarkisto


7.9.2006 Call for Creative Futures- työryhmät julkaistu

Konferenssin työryhmistä osa pidetään suomeksi, osa englanniksi, ja niissä puidaan kansainvälisten tutkijoiden ja vaikuttajien toimesta mm. seuraavia aiheita: Luovuuden, innovaatioiden ja informaatioteknologian kytkennät; innovaatioverkostot; luovien prosessien johtaminen; koulutuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen rajapinnat luovilla toimialoilla; tulevaisuudentutkimuksen ja sisältöliiketoiminnan käsitteet; tulevaisuuden tuotannot, tuotteet ja palvelut.

Työryhmät on esitelty kokonaisuudessaan osoitteessa: http://www.cream.oulu.fi/workshops.

Konferenssiin voi ilmoittautua 3.10. mennessä osoitteessa www.cream.oulu.fi/callforcreativefutures.

28.8.2006 Tampereella 27.9. seminaari mobiili-tv:n tilanteesta

Professia Oy:n Ad-Mobi hanke järjestää keskiviikkona 27.9. klo 9-16 Työväen keskusmuseo Werstaalla Tampereella seminaarin mobiili-tv:stä.

Maksuttomassa seminaarissa paneudutaan monipuolisesti mobiili-tv:n tämän hetken tilanteeseen Suomessa ja muualla maailmassa. Puheenvuoroja käyttävät mm. YLE:n toimitusjohtaja Mikael Jungner, Satu ry:n puheenjohtaja Kari Voutila sekä Nokia Oyj:n mobiili-tv asiantuntija Ari Ikonen.

Seminaarissa keskustellaan myös ajankohtaisista mobiili-tv:n tekijänoikeuksista. Seminaarin ohjelma: www.professia.fi

Lisätiedot seminaarista ja ilmoittautumiset (20.9. mennessä):
projektipäällikkö Vesa Keinonen
vesa.keinonen(@)professia.fi
p. 040-579 2170
Ohjelma

8.8.2006 Elokuun artikkeli:

Minna Rainio (2006)
Taiteen ja tutkimuksen rajamailla – lähtökohtia mediataiteen ja kulttuurintutkimuksen vuoropuheluun.

TaM Minna Rainio on valokuva- ja mediataiteilija. Hän on opiskellut valokuvataidetta Englannissa (The Surrey Institute of Art & Design), naistutkimusta Helsingin yliopistossa ja audiovisuaalista mediakulttuuria ja kulttuurihistoriaa Lapin yliopistossa. Rainio
työskentelee tällä hetkellä valtion taiteilija-apurahalla sekä valmistelee väitöskirjaansa Taideteollisen korkeakoulun
koordinoimassa Elomedia-tutkijakoulussa 2007-2009.

8.8.2006 The 5th Articles on Experiences collection invites you!

Lapland Centre of Expertise for the Experience Industry and the Experience Institute will publish the fifth collection of experience articles in December 2006.

We are pleased to invite you to contribute and submit your scientific-written, academic paper or article.

The aim of the collection is to deepen and widen the discussion on experience economy or industry. The AoE5 will focus on Arts & Experience. Especially the following themes are considered:

The Fusion of Culture and Business
Different Forms of Arts Co-creating Experiences (e.g. visual arts, performing arts, film, music, cultural events etc.)
Intellectual Property Rights in Cultural Production
Authenticity and Representation

All articles are asked to discuss meaningful experiences, experience co-creation or experience production.

Detailed invitation is attached. Feel free to send it to all potential participants and other interested parties.

See the previous Collections of Articles and other LCEEI publications in www.elamystuotanto.org

Invitation_Articles on Experiences 5_Arts&Experience.pdf

1.8.2006 Viestintäalan koulutus ja tulevaisuus

Sanomalehti Kalevan alakerrassa julkaistiin 28.6.Sanna Karkulehdon ja Jetta Eklöfin artikkeli Viestintäalan koulutus ja tulevaisuus

1.8.2006 Call for Creative Futures-konferenssin Call for Papers käynnissä 15.8. saakka

10.-11. lokakuuta järjestettävän maksuttoman Call for Creative Furures-konferenssin Työryhmäehdotukset pyydetään lähettämään viimeistään 15.8. mennessä ja abstraktiehdotukset 21.8. mennessä osoitteeseen sanna.karkulehto at oulu.fi. Esitysten enimmäispituus on yksi liuska. Työryhmien ja esitysten kieli voi olla suomi tai englanti. Ilmoittautuminen konferenssin osallistujaksi jatkuu 3.10. saakka sivustolla http://www.cream.oulu.fi/callforcreativefutures.htm

20.6.2006 Heinäkuun artikkeli

Näkökulma:
Aku Alanen (2006)
Luovaan talouteen päästään vain kaikkien alojen luovuuden avulla
Tilastokeskuksen tutkija Aku Alanen on työssään kehittänyt erilaisia tapoja määrittää luovan talouden osuutta kansantaloudesta ja verrata lukuja kansainvälisesti.

13.6.2006 TEKES-tilaisuus yrityksille Oulussa 14.6.2006

TEKES järjestää yhteistyössä Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen ELVI-projektin kanssa yrityksille suunnatun infotilaisuuden. Tilaisuus pidetään 14.6 Oulun yliopiston salissa L9. Tilaisuuden tarkoituksena on edistää alueellisten yritysvetoisten Tekes-hankkeiden syntymistä sekä luoda katsaus meneillään olevien Fenix- ja Vamos -ohjelmien aihealueisiin ja tämänhetkiseen tilanteeseen. Lisäksi esittellään kaksi Casea, joiden kehittämiseen toivotaan keskustelua ja avauksia.

Tilaisuus on maksuton.
Tervetuloa!

14.6 klo 9:30 – 15.00
Oulun Yliopisto, Sali L9

09:30: Web 2.0 (Juho Risku, Helmi Technologies)
09.45: Stanford Media X –yhteistyö (Harri Oinas-Kukkonen, TOL, Oulun yliopisto)
10.00: Tekesin kannanotto ja intressit (Klaus Oesch, Pauli Berg)
10.30: Rotuaari –projekti (Timo Ojala, MediaTeam, Oulun yliopisto)
11.00: PK-yritys kansainvälisillä pelimarkkinoilla (Samuli Pöyhtäri, Farmind Oy)
11.30: Rooster-projekti (Anssi Hintikka, TOL, Oulun yliopisto)

12.00 – 13.00 Lounastauko
Vapaata keskustelua, kahvitarjoilu

13.00: Case 1. Locationing Framework: mm. pelilliset sovellukset, joihin sisältyy myös paikallisten yritysten mainonta- ja markkinointiaspekti.
14.00: Case 2. Business toolbox V-labissa, V-labin palvelujen kaupallistettavuus.
14.30: Vapaata keskustelua, kahvitarjoilu

http://www.tekes.fi/fenix
http://www.tekes.fi/vamos
http://elvi.oulu.fi

Lisätietoja: Suvi Latva, ELVI projektipäällikkö
040-7434113
suvi.latva oulu.fi

5.6.2006 Call for Papers:
Call for Creative Futures, 10.–11.10.2006
Oulun yliopisto
Järj. Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Taideteollinen korkeakoulu ja Turun kauppakorkeakoulu

 

Call for Creative Futures -seminaarissa tarkastellaan kriittisesti luovien toimialojen liiketoiminnan ja kansainvälistymisen näkymiä tulevaisuuden näkökulmasta. Seminaarissa kysytään, minne luovat toimialat ovat matkalla - niin Suomessa kuin Suomesta - ja mitkä asiat vaikuttavat siihen, että matkasta tulisi onnistunut.

Seminaarissa käsitellään sellaisia aihekokonaisuuksia kuin luovuus, innovaatiot, luova talous, taideteollisuus ja sisältötuotanto sekä niiden tulevaisuus paitsi käsite- myös toimialatasolla. Seminaarissa pohditaan alan keskeistä toimintaa, toiminnan kenttiä ja toimijoita sekä niiden edellytyksiä ja mahdollisuuksia jo pitkään odotettuun, laajasti lupailtuun kasvuun ja kansainvälistymiseen. Seminaarissa otetaan kantaa myös sellaisiin aiheisiin kuin innovaatiotoiminta ja sen johtaminen, alan opetus-, tutkimus- ja kehitystyö sekä alan tuotannot ja palvelut.

Kaksipäiväinen seminaari koostuu pääalustuksista sekä työryhmätyöskentelyistä. Seminaarin avaavat rehtorit Lauri Lajunen ja Mauri Ylä-Kotola dialogillaan pohjoisen yliopistojen tulevaisuudesta innovaatioympäristöinä. Seminaarin pääalustajia ovat muun muassa kehitysjohtaja Mika Aaltonen ja professori Pirjo Ståhle Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta sekä Roope Mokka ja Aleksi Neuvonen Sitran rahoittamasta Demos think tankista.

Seminaarin työryhmien alustavia aiheita voivat olla muun muassa 1) käsitteet ja konseptit (tulevaisuudentutkimus, luovat toimialat), 2) innovaatiotoiminta ja johtaminen, 3) luovien toimialojen koulutuksen, tutkimuksen ja kehityksen rajankäyntiä, 4) tuotannot, tuotteet ja palvelut tulevaisuuden konteksteissa, 5) tulevaisuuden liiketoiminta ja 6) kansainvälistyminen.

Otamme vastaan kokonaisia työryhmäehdotuksia sekä työryhmäesitelmäehdotuksia. Työryhmäehdotukset (työryhmän esityskieli suomi ja/tai englanti) pyydetään lähettämään viimeistään 15.8. mennessä ja abstraktiehdotukset (20 min.) työryhmäesitelmiksi viimeistään 21.8. mennessä Sanna Karkulehdolle (sanna.karkulehto at oulu.fi). Esitysten enimmäispituus on yksi liuska. Työryhmien ja esitysten kieli voi olla suomi tai englanti.

Call for Papers

Call for Creative Futures
10.–11.10.2006
University of Oulu
Org. University of Oulu, University of Lapland, University of Art and Design and Turku School of Economics

The Call for Creative Futures -seminar intends to shed a critical view on the prospects for the creative industries in future Finland in light of business activities and internationalisation. The seminar poses a question on where the creative industries are headed - both within and outside of Finland - and which factors might ensure a successful journey.

The scope of the seminar encompasses such thematic entities as creativity, innovations, the creative economy, applied arts and content business as well as their future state both on the conceptual and industrial levels. In the seminar, discussions are held about the essential activities on the field, the domains and actors in the field and their preconditions and possibilities for achieving the long awaited and widely promised growth and internationalisation. In addition, the seminar intends to respond to such topics as the innovation processes and their management, education, research and development in the field and the productions and services in the field.
The two-day seminar consists of keynote speeches and workshops. The seminar begins with a dialog between rectors Lauri Lajunen (University of Oulu) and Mauri Ylä-Kotola (University of Lapland). Keynote speakers are, among others, development manager Mika Aaltonen and professor Pirjo Ståhle from the Finland Futures Research Centre (Turku School of Economics and Business Administration), and Roope Mokka and Aleksi Neuvonen from the Demos think tank.

The suggested themes for the workshops are 1) concepts and notions (future studies, creative industries) 2) innovation processes and their management 3) the borderlines between education, research and development in the creative industries 4) the productions, products and services of the future contexts, 5) business in the future and 6) internationalisation.

Please send your proposals for workshops by August 15th and proposals for workshop presentations by August 21st to Sanna Karkulehto (sanna.karkulehto at oulu.fi). Proposals should be no more than a page long. The language of workshops and presentations is either Finnish or English.

 

5.6.2006 Kesäkuun artikkeli

Näkökulma:
Mauri Ylä-Kotola (2006)
Miten välittää viesti 2000-luvulla? Nettitelevisiosta tilalliseen ja keholliseen mediaan
Filosofian tohtori Mauri Ylä-Kotola on Kuvataideakatemian rehtori ja hän aloittaa Lapin yliopiston rehtorina elokuussa 2006.

24.5.2006 Toukokuun artikkeli

Näkökulma:
Juha Kronqvist (2006)
Creative Campus? – Näkökulmia yliopistojen luovuuskeskusteluun
Kirjoittaja työskentelee CreaM-projektissa suunnittelijana ja valmistelee tällä hetkellä sisältö- ja media-alan haasteisiin vastaavaa monitieteistä koulutusohjelmaa. Kyseisestä näkökulmasta on tarkoitus muokata artikkeli CreaM-projektin tulevaan julkaisuun.

3.5.2006 Huhtikuun artikkeli
Pia Houni : Lyhyitä havaintoja luovuudesta

Artikkelin kirjoittaja Pia Houni on teatteritaiteen tohtori ja dosentti. Hän työskentelee parhaillaan Teatterimuseon johtajana (sij.) Helsingissä. Pia Houni on opettanut mm. luovaa kirjoittamista, draamaa, dramaturgiaa ja teatterin tutkimusta. Hän on tehnyt myös käsikirjoitus- ja dramatisointitöitä.

24.4.2006 KULTTUURIKIEKKOA HORNANKATTILASSA PÄÄKAUPUNKIHANKEEN HYVÄKSI:
*Kumpi oli ensin, muna vai kana?*

Ainaisen vastakkainasettelun purkamiseksi, hörhöt vastaan nörtit.
Saa huutaa! Raksilan jäähalli Ke 26.4 klo 17:00

POEM Säätiön toimitusjohtaja Markku Flink haastoi Technopoliksen
ohjelmajohtajan Jorma Kaiteran jääkiekko-otteluun
sisällöntekijöiden ja teknologian välillä. Haaste otettiin vastaan.
North Finland Film Commission otti vastaan tehtävän pelin isännöimisestä.

Oulussa osataan vahvasti teknologiaa, urheilua ja sisällöntuotantoa.
Ottelun idea on purkaa kiekolla ainainen vastakkainasettelu hörhöjen ja
nörttien välillä; pelata molempien puolesta kulttuurikiekkoa.

Teknologiajoukkue eli TeHo harjoittelee valmentajansa, Technopolis
Oyj:n konsultointiyksikön johtajan Martti Launosen, komennuksessa.
Kapteenina TeHolla pelaa apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennanen.
Sisällöntuottajien joukkuetta eli SiSua puolestaan valmentaa urheilun
humanisti Alpo Suhonen ja kapteenina toimii Kalevan päätoimittaja Risto
Uimonen.

Pelin selostaa paikan päällä Ari Stenius ja sarkastisena
kommentaattorina rinnalla toimii Petri Sirviö.

Pelin ohessa on tarjolla ohjelmaa. Esteettistä runonlausuntaa,
mahtipontista kuorolaulua ja railakasta torvisoittoa. Hallissa on
normaalin pelin mukaisesti kahdella erätauolla tarjolla makkaraa ja
virvokkeita. Kaiuttimissa soi oululainen musiikki.

Ottelussa testataan NeoArena monikanavakonseptia, jonka kautta ottelu
web-castataan. Tavoitteena tällä kokeilulla on luoda pohjaa
yhteisölliselle kulttuuri ja kansalaiskanavalle, jonka tärkein tehtävä
on luoda mahdollisuuksia ruohonjuuritason toimijoille, jotka eivät vielä
saa tilaa valtamedioissa.

Tapahtuma on lajissaan ainutlaatuinen ja se on herättänyt innostusta
Oulun ulkopuolellakin. Esimerkiksi Lontoossa asusteleva
kulttuurikiekkoilija Jali Wahlsten lentää Ouluun SiSu- joukkueen
vahvistukseksi.

Ottelun järjestävät Oulun Kulttuuripääkaupunki- hankkeen hyväksi: North
Finland Film Commission, POEM Säätiö, Technopolis ja Kaleva. Ottelun
hengessä mukana myöskin Rockpolis, Oulun Teekkariyhdistys, Huutomerkki
ry, Teekkaritorvet ja Light Music Oy.

TAPAHTUMA ON ILMAINEN JA AVOIN KAIKELLE KANSALLE.

Lisätietoja
Pauliina Hujanen
Projektipäällikkö
NFFC
tel 044 703 7532


12.4.2006 Oulun Mediakioski valtaa Lasipalatsin

Oululaista osaamista esittelevä Oulu 11 Mediakioski avataan ensi tiistaina Helsingin Lasipalatsissa. Se tuo musiikkivideoiden, videotaiteen sekä lyhyt- ja dokumenttielokuvien kautta palan oululaista kulttuuria pääkaupunkiin.

Auditorion puolella esitetään oululaisten tekijöiden laadukkaita tuotantoja. Yleisöllä on myös mahdollisuus lainata tuotoksia Mediakioskin kirjastosta. Tarjolla on videoiden ja äänitteiden lisäksi kirjoja ja sarjakuvia.

Mediakioskin kalustuksesta ja sisustuksesta vastaa oululainen arkkitehtitoimisto Arkkitehdit m3 Oy. Puitteet on tehty pääosin lähistöltä löytyneestä romusta Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston opiskelijoiden avustuksella.

”Emme halunneet tilata valmiiksi tehtyjä kalusteita, vaan päädyimme ekologisena ratkaisuna käyttämään hylättyä materiaalia. Sisustus on pelkistetyn yksinkertainen, mikä tuo Mediakioskin sisällön parhaiten esille”, arkkitehti Janne Pihlajaniemi kuvailee.

Mediakioskin tuottajana on Oulu 11 -hanke, joka hakee Oululle Euroopan kulttuuripääkaupunki -statusta vuodeksi 2011. Kesäkuulle asti auki olevan Mediakioskin avajaisia juhlitaan Lasipalatsissa, käyntiosoite Simonkatu 1, tiistaina 18. huhtikuuta kello 19 alkaen.

Tiedotustilaisuus järjestetään Mediakioskissa avajaispäivänä kello 15. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Petri Sirviö
projektipäällikkö
Oulu 11 -hanke
p. 044 703 7553
www.oulu11.fi

6.4.2006 35 000 ideaa – ihmisläheistä teknologiaa – huippupalkintoja!!
Innovaatiopäivä tiistaina 11.4. klo 13.00–15.00 Saalastinsalissa

VTT:n Idealiike starttaa näyttävästi koko Suomen kattavalle kiertueelle ensi tiistaina Oulun yliopistolta. Luvassa on koko yliopiston väelle suunnattu massiivinen ideointiworkshop, jonka tuloksena tavoitellaan tuhansia ideoita siitä, kuinka juuri sinä voisit jokapäiväisessä elämässäsi hyödyntää erilaisia mobiilipalveluita.

Ideointiin osallistujien kesken arvotaan 3G-kännyköitä, elokuvalippuja sekä opiskelijoille lippuja Wappuaaton bileisiin - tätä tilaisuutta ei siis kannata jättää väliin!

Samalla opit tehokkaita ammattilaisten käyttämiä ideointimenetelmiä, joista saat mukaasi hyödyllisen tietopaketin. Luovan työskentelyn saloihin osallistujat johdattaa kansainvälinen valmennusjärjestäjä Innotiimi.

Mukaan tuleminen ei vaadi mobiiliteknologian tuntemusta, ainoastaan avointa mieltä. Emme etsi pitkälle kehiteltyjä liikeideoita, vaan ajatuksia siitä, mihin kaikkeen hulluun, hauskaan tai tarpeelliseen mobiilipalveluita voisi käyttää. Huonoja ideoita ei ole!

Tilaisuus on maksuton. Kahvipannu on kuumana.

Tervetuloa!

Petteri Alahuhta, Teknologiapäällikkö - Mobile Interaction
Pekka Abrahamsson, Tutkimusprofessori
VTT - Idealiike

Sanna Karkulehto,Projektipäällikkö
Jetta Eklöf, Projektikoordinaattori
CreaM – Creative Processes and Content Business Management

Idealiikkeen taustaa:

VTT:n Idealiike haastaa suomalaiset innovaatiotalkoisiin kertomaan, kuinka he voisivat hyödyntää mobiiliteknologiaa arkielämässään. Tavoitteena on kerätä 35 000 uutta jokapäiväistä elämää helpottavaa mobiilisovellusta. Maamme innovaatio-osaamista aktivoidaan mm. yliopistokaupunkeja kiertävällä roadshowlla, joka käynnistyy Oulusta 11.4. Yhteistyössä Oulun yliopiston lisäksi ovat muun muassa Helsingin Kauppakorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Tampereen Teknillinen opisto ja Lapin yliopisto.

Kampanjallaan VTT haluaa kiinnittää erityistä huomiota suomalaiseen innovaatio-osaamiseen, joka on elinehto menestyvän elinkeinoelämän ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Keskustelun innovaatioympäristöistä ja -järjestelmistä onkin muutettava konkreettisiksi hankkeiksi, joilla kansallista innovaatiotoimintaa voidaan aktivoida kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Idealiike etsintäkuuluttaa tavallisten ihmisten oivalluksia tilanteista, joissa mobiiliteknologiaa voisi hyödyntää uudella tavalla. Lähes jokaiselle meistä on joskus juolahtanut mieleen jokin tilanne tai palvelu, jonka esimerkiksi sopiva kännykkäsovellus muuttaisi mielekkäämmäksi ja yksinkertaisemmaksi. Millaisille mobiilipalveluille sinulla olisi käyttöä?

Korkeakoulukaupunkeja kiertävän kuukauden mittaisen roadshown lisäksi kevään 2006 mittaan järjestetään useita pienempiä työpajoja, joihin on kutsuttu eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä teemalla vauvasta vaariin.

Idealiikkeen tilaisuuksissa käsiteltäviä aihepiirejä ovat mm. perhe ja ystävät, hyvinvointi, ostokset ja palvelut, matkailu, liikenne, asuminen sekä kulttuuri ja koulutus. Kampanjan aikana kerätyt ideat julkaistaan 22.5.2006 Open Innovation -periaatteen mukaisesti kaikille avoimessa Ideapankissa.

20.3.2006 Maaliskuun artikkeli
Ilmari Leppihalme (2006)

”Käsite koetukselle ” – Sisältöliiketoimialan käsitteiden kriittistä reflektointia

Artikkelin lähtökohtana on havainto, että sisältöliiketoimialalla rehottaa termien viidakko. Alan keskustelu kaipaakin käsitteiden kriittistä reflektiota – ”käsitteen koettelua” . On luotava refleksiivinen ja kulttuurikriittinen, humanistis-kulttuurintutkimuksellinen katse ”sisältötuotannon” kenttään: tarkasteltava miten sisältöliiketoimialan käsitteitä on luotu ja käännetty, kuinka niille on annettu eri käyttöyhteyksissä erilaisia merkityksiä ja kuinka niiden hallinnasta ja "oikeasta" käyttötavasta käydään kamppailua, joka tuottaa todellisia seurauksia ja asiantiloja. Tällaisen käsitetyön tavoitteena ei ole fiksata ”oikeita” määritelmiä, vaan herätellä alan avainkäsitteiden problematisoinnin kautta kriittiseen käsitetietoisuuteen ja diskurssisensitiivisyyteen.

20.3.2006 Luovuus ja johtaminen - Ukon päivän salamaseminaari 4.4. klo 14-16
Oulun yliopisto, Hu 106 (Humanistisen tiedekunta, 1.krs)

Ohjelma:

14.00-14.30 Elokuvaprojektin johtaminen – taiteesta tuotteeksi
Tuottaja Jarkko Hentula, Juonifilmi Oy

Keskustelua

15.00-15.30 Johtaminen ja luovuus – ilmeinen ristiriita?
Professori Anne Kovalainen, Turun kauppakorkeakoulu

Keskustelua

Kahvitarjoilu

Jarkko Hentula on elokuvatuotantoyhtiö Juonifilmi Oy:n tuottaja ja toimitusjohtaja. Ennen siirtymistään Juonifilmiin Hentula toimi tuottajana Talent Housessa. Hentula on tuottanut kolme pitkää elokuvaa, "Helmiä ja sikoja", "Kuutamolla" ja ”FC Venus”. Elokuvien lisäksi Hentula on tuottanut useita dokumentteja ja TV-sarjoja, mm. Prix Italia –palkitun nuortensarjan ”Juulian totuudet”. Hentula valittiin syksyllä 2004 vuoden elokuvatuottajaksi.

Anne Kovalainen on professori Turun kauppakorkeakoulussa. Hän toimii yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen professorina. Kovalainen on koulutukseltaan taloussosiologi. Hän on toiminut professorina Åbo Akademissa ja Hankenilla. Anne Kovalainen on tutkinut mm. markkinoiden syntyä, taloutta, naisten työtä ja sosiaalista pääomaa, uusien yrityksien syntyä ja kasvua sekä tiedonmuodostusta yliopistoissa.

Tilaisuus on maksuton. Lisätietoa ja ilmoittautumiset Jetta Eklöf (etunimi.sukunimi@oulu.fi) tai puh. 050-3547021
Ohjelma

20.3.2006 Creative Lapland -seminaari 20. - 21.4.2006 Rovaniemellä

Creative Lapland -seminaari kokoaa jälleen huippuasiantuntijoita Rovaniemelle. Viime vuonna aloitettua perinnettä jatketaan, kun 20. - 21.4.2006 järjestetään kaksipäiväinen, englanninkielinen seminaari polttavista luovan talouden teemoista.

Lisätietoa seminaarin kotisivuilta

20.3.2006 Advance Mobile Oulu -tapahtuma 26.-27.4.2006

Advance Mobile Oulu -tapahtumassa 26.-27.4.2006 tarkastellaan mobiilimedian tarjoamia mahdollisuuksia vuorovaikutteiselle kommunikaatiolle. Viimeisintä tietoa mobiilimediasta seminaariin tuovat asiantuntijat alan huipulta, kuten Mikael Jungner, YLE; Peter Vesterbacka, Hewlett-Packard; Vesa Paananen, Microsoft sekä Mark Ollila, Telcogames.

Luvassa kovan tason keskustelua mobiilimediasta, joka kietoutuu kaikkeen niin arjessa kuin bisneksessä.

Lisätietoja seminaarista ja ilmoittautuminen http://www.oamk.fi/amo/

15.2.2006 Kuukauden artikkeli:

Palveluiden suunnittelu yksilöllistyvän kulutuksen aikana/Pirkka Åman.

15.2.2006 Lapland Centre of Expertise for the Experience Industry and The Experience Institute will publish the fourth collection of experience articles in May 2006.

Lapland Centre of Expertise invites you to submit paper or article relating to experiences and experience industry. Your article will be published in Articles on Experiences 4 - Digital Media & Games -collection edited by Mika Kylänen. All articles must be written in English and on the academic basis and procedure. All articles are asked to discuss experientialism or experience production. Meaningful experiences can be approached from different viewpoints, e.g. tourism, design, technology, culture or entertainment industry.

Further information:
Mika Kylänen
Project Manager
+358 40 8446 577
www.elamystuotanto.org

8.2.2006 Tervetuloa Ideointityöpajaan VTT:lle
CreaM mukana yhteistyössä

Kevään aikana VTT johdolla tullaan toteuttamaan ympäri Suomea joukko
ideointityöpajoja, joiden tavoitteena on tuottaa avoimeen jakeluun suuri
määrä arjen elämän helpottamiseen tähtääviä ideoita (jopa 35 000). Näiden
ideoiden pohjalta yritykset, oppilaitokset, organisaatiot ja yksittäiset
ihmiset voivat kehittää ratkaisuja tunnistettuihin haasteisiin.

Parhaimmillaan tämä kehitys johtaa kansanliikkeen kaltaiseen
idealiikkeeseen, joka pyrkii edistämään innovatiivisuutta mobiiliratkaisujen
lisäksi myös muilla elämänaloilla.

Ideointityöpajat aloitetaan helmikuussa idealiikkeen yhteistyötahojen
(mm.VTT ja Oulun Yliopisto) sisäisillä työpajoilla. Seuraava idealiikkeen
valmistelutyöpaja tullaan pitämään VTT:llä 16.2.2006 klo 13-15.

Tulevan työpajan tavoitteena on tuottaa ideoita osallistujien kannalta
kiinnostaviin arjen ongelmiin.

Tilajärjestelyjä ja tarjoilua varten pyydän ilmoittutumaan Sari
Mäläskälle (sari.malaska@vtt.fi) 14.2 klo 16 mennessä. Tilaisuuden vetää
professori Pekka Abrahamsson ja Teknologiapäällikkö Petteri Alahuhta
VTT:ltä. Paikkana VTT, kaitoväylä 1, Oulu.

Tervetuloa.

Petteri Alahuhta, VTT
Jetta Eklöf, CreaM

Lisätietoa idealiikkeestä

30.1.2006 Kuukauden artikkeli:

Mobiilivideotuotannon haasteet/Paula Saastamoinen

30.1.2006 Raportti Pohjois-Suomen media-alan opettajille tehdystä kyselystä on valmistunut.

Selvitystyö on osa valtakunnallista koulutustarvekartoitusta. Raportti on lausuntakierroksella ja tullaan julkaisemaan näillä sivuilla. Lisätiedot Leena Viitaselta (leena.viitanen at oulu.fi)

30.1.2006 CreaM:n verkostoon haetaan lisää asiantuntijoita ja tutkijoita

CreaM:n verkostoon ja uutiskirjelistalle kuuluu tällä hetkellä yli 100 jäsentä. Verkoston ensimmäinen tapaaminen järjestettiin 17.1.2006 Hotelli-Ravintola Lasaretissa. Ensimmäisessä seminaarissa esittäytyivät hankkeen projektisuunnittelijat ja -tutkijat. Toinen seminaari järjestetään huhtikussa (4.4.2006 klo 14-16).

CreaM-projekti hakee verkostoonsa myös tutkijoita ja tutkimusryhmiä, jotka tarkastelevat työssään sisältöliiketoiminnan monialaista problematiikkaa, innovaatiotoimintaa, luovia prosesseja ja/tai niiden johtamista. Verkostoon liittyville tarjotaan mahdollisuutta vuorovaikutukselliseen työskentelyyn CreaM-hankkeen tutkijoiden, asiantuntijoiden, ohjausryhmän ja henkilöstön muodostamassa yhteisössä. Verkosto järjestää vuoden 2006 aikana muun muassa alan tutkimusseminaareja ja tapahtumia, ohjauspalavereja ja tutkimustuutorointia. Verkostoon liittyvillä voi olla tutkimukselleen valmis rahoitus, mutta liittyminen verkostoon ei edellytä varmistunutta tutkimusrahoitusta. CreaM-projekti voi auttaa verkoston jäseniä tutkimusrahoituksen haussa, mutta CreaM ei itse toimi tutkimusten taloudellisena tukijana.

20.12.2005 CreaMin asiantuntijaverkoston tapaaminen 17.1.2005 klo 12.30 - 16.45 Hotelli-ravintola Lasaretin Merikoski-salissa


Ohjelma:

12:30–12:45 Aloitussanat
Projektipäällikkö, FL Sanna Karkulehto

I Sisältötoimialan tutkimustyö

12:45–13:15 Digimedian, sisältötuotannon ja luovien prosessien ydinteemoja ja tulevaisuuden haasteita
Projektin asiantuntija, TaT, FM Sam Inkinen

13:15–13:30 Esimerkkejä luovien toimialojen yhteistyö-, rahoitus- ja johtamismalleista
Projektitutkija, KTM, MBA Aira Rusanen

13:30–13:45 Sisältöalan toimialatutkimuksen haasteet
Projektitutkija, FK Leena Viitanen

13:45-14:00 Kahvitauko

14:00–14:15 Kulttuuristen sisältöjen mahdollisuudet Oulun seudun menestystekijänä ja sisältöalan käsitteiden kriittinen reflektointi
Projektitutkija, FL Ilmari Leppihalme

14:15–15:30 Keskustelua alustusten pohjalta. Sisältöliiketoimialan rajapinnat eri tieteenalojen näkökulmista.
Keskustelun herättäjinä
Professori Harri Oinas-Kukkonen, Luonnontieteiden tiedekunta, tietojenkäsittelytieteiden laitos
Professori Jaana Tähtinen, Taloustieteiden tiedekunta, markkinoinnin laitos
Rehtori Mauri Ylä-Kotola, Kuvataideakatemia


15:30–15:45 Tauko

II Sisältötoimialan kehitys- ja selvitystyö

15:45–16:00 a) Sisältöalan yrityshaastattelut toimialatutkimuksen tukena
b) Digitaalisen musiikin jakelumalleista
Projektisuunnittelija, VTM Pirkka Åman

16:00–16:15 Millaista sisältöalan koulutusta Oulun yliopistoon?
Projektisuunnittelija, KM Juha Kronqvist

16:15–16:45 Keskustelua alustusten pohjalta. Millaista selvitystyötä ja koulutusta sisältöliiketoimiala ja yritykset kaipaavat?
Keskustelun herättäjinä
Ylitarkastaja Petra Tarjanne, KTM
Yliopettaja Heikki Tunkkari, OAMK
Ohjelmajohtaja Pasi Kalliokoski, Media Forum, Oulu Innovation

(17:00-18:00 CreaMin ohjausryhmän kokous)

19:00- Vapaamuotoista keskustelua päivän teemoista ravintola Tervahovissa, Hallituskatu 13-17

Ilmoittautuminen seminaariin 10.1. mennessä jetta.eklof ätt oulu.fi/ 050-354 7021

19.12.2005 CreaMin väki toivottaa Hyvää Joulua! Toimintamme jatkuu lomien jälkeen taas 9.1.

 

 

12.12. 2005 Kalenteriin: Sisältöalan asiantuntijatapaaminen (CreaM-päivä) 17.1.2006

Vuoden 2006 ensimmäisessä asiantuntijatapaamisessa esittäytyvät marraskuussa aloittaneet projektitutkijat ja -suunnittelijat, jotka kertovat mitä kuluva toimintavuosi tulee pitämään sisällään. Lisäksi kuullaan ohjausryhmän jäsenten puheenvuoroja ja käydään keskustelua sisältöliiketoiminnasta ja sen rajapinnoilta. Ohjelma varmistuu viikolla 51, ja julkaistaan näillä sivuilla.

12.12. 2005 Mediatuottajan maisteriohjelma METKA:sta valmistunut jälleen uusi pro gradu:

Ylipulli, Johanna: Taiteilua ja tasapainoilua: mediakulttuurin uudet naiskuvat. Toiminnalliset ja väkivaltaiset naisrepresentaatiot sukupuoliperformansseina ja sukupuolisen tyylin ilmentäjinä 2000-luvun alussa (114 s.). Lue lisää

07.12.2005 Virtuaalihalleja ja hyvinvointia. Suomalaisen tietoyhteiskunnan kehitys ja haasteet. Sitran raportti (50) on julkaistu.
Artikkeli "Teknologian rinnalle tarvitaan sosiaalista high techiä."

Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen projektijohtaja Olli Hietasen mukaan tietoyhteiskunnassa ollaan siirtymässä määrällisistä mittareista laadullisiin. Hietasen mukaan tietoyhteiskunnan ensimmäisessä vaiheessa Suomen menestyminen perustui tietotekniikan rakentamiseen.

Nyt meneillään olevassa toisessa vaiheessa menestyminen riippuu siitä, kykenemmekö tuottamaan sisältöjä ja palveluita, jotka kehittävät yhteiskunnan ytimessä olevia sivistyksen ja hyvinvoinnin prosesseja. Tietoyhteiskunnan kolmannen vaiheen tuotteita ovat itse nämä prosessit. Suomen menestymisen tulee ratkaisemaan se, miten korkealaatuisia prosesseja kykenemme toisessa vaiheessa rakentamaan. Nyt avainsanoja ovat soveltaminen, sisältö, palvelut, luovuus ja innovaatiot. High techin rinnalle on tullut ns. sosiaalinen high tech, jossa on myös pärjättävä menestyäkseen.

Lähde: www.tietoyhteiskunta.fi

Raporttiin: http://www.tietoyhteiskunta.fi/julkaisut/?NUM=158726

30.11.2005 Luova sisältöliiketoiminta vaatii johtajaltaan ammattitaitoa


- Kolumni (28.11.2005)/ Petra Tarjanne: Sisältöliiketoiminnan merkitys teknologian rinnalla on kasvanut ja sisältöosaajille tarjotaan yhä enemmän koulutusta. Yrityksillä on silti ongelmia kehittää tuotteitaan ja liiketoimintaansa teknologian ja sisältöliiketoiminnan konvergoituessa. Kuka kouluttaa osaajia, jotka yhdistävät teknologian, liiketaloudellisen ajattelun ja sisältöjen kehittämisen? Missä syntyy tutkimus, jossa sisältöjen näkökulmasta kehitetään uusia palveluita ja konsepteja?
Lähde: Tietoyhteiskunta.fi Lue lisää » http://www.tietoyhteiskunta.fi/=uutiset/169385


29.11.2005 TIEDOTE: Forum Virium Helsinki käynnistää Finnish Mobile TV -hankkeen

Forum Virium Helsingin yhteydessä käynnistetään useiden yritysten yhteistyönä toteutettava Finnish Mobile TV-hanke. Keväällä 2005 Helsingissä järjestetyssä Finnish Mobile TV Pilot - kokeilussa kerättiin tietoa käyttäjien odotuksista ja kokemuksista. Nyt käynnistyvässä kaksivuotisessa jatkohankkeessa on laajan asiakaspilotoinnin sijaan tavoitteena mobiili-TV –palveluita kehittävän yritysyhteisön luominen ja kaupallisten palveluiden tuominen markkinoille.

Finnish Mobile TV -hanke pitää sisällään kolme työkokonaisuutta: palvelut, kehittäjäyhteisön ja infrastruktuurin. Digita vastaa infrastruktuuri-osuudesta, Helsingin kaupungin Elinkeinopalvelu vie eteenpäin kehittäjäyhteisön toimintaa ja TietoEnator ohjaa palvelut –osuuden kehittämistä. Elisa vastaa hankkeen kokonaisohjauksesta. Jokaiseen osioon kytkeytyy mukaan useita yrityksiä käytännön hanketoimintaan.

Forum Virium Helsingin jäsenyritykset voivat esittää kehittäjäyhteisössä syntyneitä lupaavia projektiehdotuksia toteutettaviksi palvelut-kokonaisuuden yhteydessä.
Tavoitteena on kaupallisten palveluiden lisäksi synnyttää uudenlaisia toimintamalleja suurten yritysten ja pk-yritysten yhteistyöhön mobiili-TV:n kehityksessä. Kehittäjäyhteisön toiminta käynnistyy yhteisellä suunnittelutilaisuudella joulukuussa.

Mobiilitelevision pioneerihankkeen uskotaan herättävän suurta kansainvälistä kiinnostusta ja siihen halutaan mukaan merkittäviä ulkomaisia yrityksiä.

Hanke tukeutuu vuoden 2006 aikana Forum Virium Helsingin rahoittamaan esikaupalliseen lähetysverkkoon. Vuonna 2007 lähetysverkon toiminnan uskotaan siirtyvän kaupalliseen vaiheeseen ja myös päätelaitteet ovat silloin myynnissä.

Forum Virium Helsingissä ovat tällä hetkellä mukana yritysjäsenet Digita, Elisa, HP, IBM, MTV, Nokia, Siemens, Swelcom, SOK, TeliaSonera, Tieliikelaitos, TietoEnator, Veikkaus, WM-Data, YIT ja YLE sekä kansallisen innovaatiojärjestelmän toimijat Sitra, Tekes ja VTT. Helsingin kaupungilla on keskeinen rooli puitteiden mahdollistajana.

Finnish Mobile TV -hanke on Forum Viriumin jäsenyyden kautta avoin kaikille kiinnostuneille.
Lisätietoja:

Kirsi Valtari, Elisa Oyj, 050 506 5552
Jonas Kronlund, Elisa Oyj, 050 598 2789
Esa Blomberg, Helsingin kaupunki/Blomberg Consulting Oy, 040 738 0030
Tarja Rautio, Digita Oy, 040 740 2734
Kimmo Sutinen, TietoEnator Oyj, 040 550 0598

23.11.2005 Marraskuun artikkeli: Luovan (tieto)työn haasteet/Sam Inkinen

 

Luovuus on ollut viime vuosien merkittävä iskusana niin yritysmaailmassa kuin koulutusorganisaatioissakin. Luovuus ja innovaatiot, luova työ, luova talous, luovat toimialat, ”luova luokka”, luovuusstrategiat jne. ovat vakiintuneet avainkäsitteiksi ja -mantroiksi, joihin kohdistuu uteliaisuutta ja joista aikalaisilla on usein vahvat mielipiteet. Lue artikkeli

23.11.2005 Sisältöalan tutkimustyö aloitettu CreaMissa

 

Sisältöliiketoiminnasta on ennustettu tulevaa vientivoimaa Suomelle. Myös pohjoissuomalaisia sisältöalan menestystarinoita on jo syntynyt. Suomessa eletään nyt hieman samankaltaista aikaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten, kun tietotekniikasta ja mobiiliteknologiasta oli tulossa merkittävä kansainvälinen vientitekijä. Tuolloin pohjoisessa alettiin ennakkoluulottomasti suunnitella jotain aivan uutta: Oulusta rakennettiin määrätietoisesti dynaaminen ja attraktiivinen teknologiakaupunki.

Viimeaikaisissa teknologiapoliittisissa linjauksissa niin Suomen kuin EU:n tasolla on korostettu sisältöjen ja sisältöliiketoiminnan (esimerkiksi käyttäjälähtöiset mobiilipalvelut) merkitystä kansantaloudelle ja tietoyhteiskunnan kehitykselle. Dynaamisia sisältöjä pidetään paitsi merkittävänä kasvualana, myös teknologisen lisäarvon tuojana.

Teknologiakaupunki Oulu edustaa teknisen kehityksen huippua. Lähivuosina keskeinen haaste on profiloitua teknologiakaupungin lisäksi myös sisältö- ja kulttuurikaupungiksi. Tällaisella tavoitteella on vankka perusta: mitä teknologia olisi ilman kulttuuria, ihmisiä ja sisältöjä? Oulun yliopiston CreaM-hanke (Creative Processes and Content Business Management Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen) on keskittynyt jo vuoden alusta luovan talouden, kulttuuri- ja elämysteollisuuden, sisältötuotannon sekä digimedian toimintaedellytysten parantamiseen Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa.

CreaM-hankkeeseen on vastikään rekrytoitu monitieteinen T&K-ryhmä. Projektiin on palkattu marraskuun alusta kasvatustieteen maisteri Juha Kronqvist, filosofian lisensiaatti Ilmari Leppihalme, kauppatieteiden maisteri Aira Rusanen, filosofian kandidaatti Leena Viitanen, valtiotieteiden maisteri Pirkka Åman sekä asiantuntijaksi taiteen tohtori, filosofian maisteri Sam Inkinen. Lisäksi T&K -työtä jatkavat projektikoordinaattori Jetta Eklöf ja projektipäällikkö Sanna Karkulehto. Projektin ohjausryhmä koostuu media- ja sisältöalan keskeisistä asiantuntijoista. Lisätietoa http://www.cream.oulu.fi/tutkimus/index.html

08.11.2005 Kalenteriin: KUTSU POEM:n juhlaseminaariin 19.11.2005
CreaM mukana yhteistyössä

SMACK IN THE MIDDLE – Global is local or the other way round?
POEM-säätiön juhlaseminaarissa pohditaan alueellisen ja kansallisen elokuvatuotannon haasteita.
Mitä tapahtuu pienten kielialueiden elokuvatuotannolle, kun markkinat muuttuvat? Tarvitaanko enemmän
ja erilaisia elokuvia vai päinvastoin? Muuttuvatko markkinat otollisemmiksi pienen budjetin ja pienten
kielialueiden elokuville, vai joko peli on menetetty?
Kuulemme kokemuksia alueellisesta elokuvatuotannosta Euroopassa.
POEM on laatinut yhdessä Filmpool Nordin (SWE) kanssa yhteisen, Pohjois-Skandinaviaa koskevan
elokuvatuotannon strategian, jonka 1. osa julkistetaan seminaarissa.

Aika: 19. marraskuuta 2005, 9.15 – 15.30
Järjestäjät: Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus POEM
CreaM
Ohjelma, lisätiedot ja ilmoittautuminen 11. marraskuuta mennessä osoitteeseen Pauliina.Hujanen@poem.fi

08.11.2005 Kalenteriin: Stefan Lindfors Mobiuz-seminaarissa Oulussa 24. marraskuuta

Mobiilimarkkinoinnin ja -viestinnän suurimmat esteet liittyvät mielikuviin. Näitä mielikuvia avarretaan Oulussa
24. marraskuuta Mobiuz-seminaarissa, jossa puhuvat muun muassa muotoilija Stefan Lindfors,
markkinointiviestinnän asiantuntija Timo Suokko sekä Helsingin kauppakorkeakoulun tutkija Ville Virtanen.
Seminaarikutsu: http://www.oamk.fi/mobiuz/sahkosanoma

Seminaarissa asiantuntijat kertovat näkemyksiään siitä, mitä saa, voi, uskaltaa ja kannattaa lähettää
kännykkään, sillä kyseessä on hienovarainen kanava, jonka mahdollisuuksia ei saa tärvätä spämmiin.

Mobiuz-seminaari järjestetään 24.11.2005 Oulun seudun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikön
konserttisalissa (Kotkantie 1) kello 12-16. Seminaarin hinta on 30 euroa ja ilmoittautumiset on tehtävä
viimeistään 21.11.2005.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

http://www.oamk.fi/mobiuz/index.php
Lisätietoja:Projektipäällikkö, Tapani Launonen, +358 40 734 1095, tapani.launonen@oamk.fi

 

28.10.2005 CreaM on mukana "Oulu-Tampere Trekking 0 km" verkostoitumistilaisuudessa MindTrek-tapahtumassa 10.11. 2005

Yhteistyömahdollisuudet ovat nykyään vain napin painalluksen päässä. Konkreettisesti niitä pyritään etsimään paikan päällä MindTrek-mediaviikolla. CreaM esittelee Tampereella 10.11. klo 17.30-19.00 hankettaan yhteistyössä Oulun kaupungin kasvusopimuksen, HighTech Forumin, Oy Media Tampere Ltd:n, sekä Oulun yliopiston ELVI- ja ELIAS-hankkeiden kanssa. Tapahtuma on TAMK:n taiteen ja viestinnän yksikön tiloissa heti Culminatumin Innovative Cities-Helsinki casen jälkeen ja ennen MindTrek -gaalaa. Tapahtuma on kutsuvierastilaisuus. CreaM:n puolesta paikalla ovat projektikoordinaattorin lisäksi ensimmäiset projektitutkijat Tat Sam Inkinen, KTM Aira Rusanen ja FK Leena Viitanen. Lisätietoja jetta.eklof@oulu.fi, puh. 050-354 7021

28.10.2005 Lokakuun artikkeli: Innovaatioympäristöjen tuottajat / Marjo Mäenpää

On olemassa keksintöjä, jotka pääsevät markkinoille ja joista tulee innovaatioita. Ja on olemassa elämää mullistavia ja pakkaa sekoittavia innovaatioita. Nämä muuttavat sosiaalisia suhteita, tapoja tehdä työtä ja opiskella. Minkälaisessa ympäristössä syntyvät mullistavat innovaatiot – autot, sähköpostit, kännykät, tekstiviestit, virtuaalimaailmat? Kenellä on hallussaan taito tuottaa innovaatioita? Lue artikkeli

11.10.2005 Media Forumin yleiskokous

Torstaina 13. lokakuuta järjestetään Kaleva Kustannus Oy:n tiloissa kello 15 alkaen Media Forumin avoin yleiskokous, jonne ovat tervetulleita sekä sisältö-, media- ja teknologia-alojen yksittäiset osaajat että yritysten, koulutus-, tutkimus- ja oppilaitosten sekä muiden alan toimijoiden edustajat. Media Forum on sateenvarjo-organisaationa erittäin kattava, joten sen luovien toimialojen osaajaverkostoon kuuluvat mm. valo- ja videokuvaajat, käsikirjoittajat, mobiili- ja internet-palvelujen kehittäjät, mainos- ja viestintäväki, jne.

OHJELMA

15.00 Kokouksen avaus ja Media Forumin esittely, puheenjohtaja Risto Uimonen
15.20 Media Forumin toimintakertomus, ohjelmajohtaja Pasi Kalliokoski
15.50 Keskustelua
16.20 Kahvit
16.40 Johtoryhmän vaali
17.00 Toimintasuunnitelmaehdotus loppukaudelle, ohjelmajohtaja Pasi Kalliokoski
17.20 Keskustelua
17.40 Tilaisuus päättyy

Lisätiedot ja ilmoittautumiset yleiskokoukseen keskiviikkoon 12.10. mennessä
Pasi Kalliokoski. pasi.kalliokoski@ouluinnovation.com

23.09.2005 Kalenteriin: Hightech Business Breakfast 30.9. "Sisältö ratkaisee parhaankin päätelaitteen menestyksen"
CreaM menossa mukana

Tapahtuma: Hitech Business Breakfast
Paikka: Smarthouse, Elektroniikkatie 8, 90570 Oulu
Ajankohta: Perjantai 30.9 klo 7.30-9.30

Syksyn 2005 ensimmäinen Hitech Business Breakfast -tapahtuma 30.syyskuuta valottaa sisällöntuottajien ja teknologiakehittäjien yhteistyön välttämättömyyttä teemalla "Sisältö ratkaisee parhaankin päätelaitteen menestyksen". Kansainvälisen näkemyksensä teemaan luo johtaja Ian Kegel British Telecomista ja suomalaisen arvion antaa tunnettu mediatutkija Sam Inkinen.

Tarkempi HBB-ohjelma osoitteessa: http://hightechforum.kaleva.fi/attach/2209innovation.pdf

Ian Kegel työskentelee British Telecomin Future Content Groupin johtajana ja EU:n NM2-hankkeen (New Media for a New Millennium) teknologiajohtajana. NM2 on jättimäinen kahdeksan EU-maan ja 13 kumppanin monialainen yhteishanke, jossa uuden multimedian perustana ovat muun muassa laajakaistayhteydet, edulliset massamuistit, tietoliikenneverkon reunoilla toimivat älykkäät ratkaisut sekä olioperustaiset mediatekniikat.

Sam Inkinen on puolestaan tohtoriksi väitellyt mediatutkija, kirjailija ja toimittaja, joka tunnetaan visionäärinä ja kulttuurikriittisenä ajattelijana. Inkinen on luennoinut vuodesta 1992 lähtien eri korkeakouluissa Suomessa ja ulkomailla sekä kirjoittanut satoja artikkeleita populaareihin ja eri tieteenalojen julkaisuihin. Viime aikoina hän on julkaissut laajasti kirjoituksia teknologia- ja media-aloista sekä niiden tulevaisuudesta.

Aamiaistapahtumassa lisäksi ohjelmajohtajat Markku Pikkarainen (Octopus) ja Pasi Kalliokoski (Media Forum) esittelevät Ouluun osin jo rakennetun digisisältöjen monikanavaisen kehitys- ja testausympäristön, jossa sisältöjä voidaan välittää internet- ja gsm/gprs-verkkojen lisäksi mobiiliin digi-tv-verkkoon (DVB-H). Ympäristön teknologiasta vastaavat Nokia, Oulun seudun ammattikorkeakoulu sekä Octopus-testiverkko ja verkkoon välitettävästä sisällöstä Media Forum ja Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikkö. Alustaa on jo muun muassa testattu Ilmakitaran MM-kisojen yhteydessä.

Technopolis Smarthousessa järjestettävän maksuttoman aamiaistilaisuuden yhteistyökumppaneita ovat Oulu Innovation, Technopolis ja Oulun yliopiston CreaM-hanke.

Ilmoittaudu keskiviikkoon 28.9.2005 mennessä numeroon (08) 551 4500 tai sähköpostiin info@technopolis.fi

Terveisin Pasi Kalliokoski
Ohjelmajohtaja / Media Forum
Tel: +358 40 823 5506
E-mail: pasi.kalliokoski@ouluinnovation.com
Internet: www.mediaforumoulu.org
Oulu Innovation Oy / Oulun seudun osaamiskeskus
Elektroniikkatie 6 90570
Oulu Finland
www.ouluinnovation.com

23.9.2005 Kaleteriin: Tiede tutuksi -seminaari Oulun yliopiston Saalastin salissa 11.11.2005 klo 10.00 - 16.30.
CreaM menossa mukana

Tiede tutuksi -seminaarissa keskitytään tutkimuksen alueelliseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja palvelutehtävään sekä tiedeviestinnän haasteisiin tiedeyhteisössä ja mediassa. Tähän laajaan kysymyskokonaisuuteen liittyvät olennaisesti myös tutkimuseettiset näkökulmat.

Seminaarin järjestelyistä vastaa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto yhteistyötahoinaan Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Oulun yliopiston Taideaineiden ja antropologian laitos sekä Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan CreaM-hanke (Creative Processes and Content Business Management).

Liitteinä seminaarin saate ja ohjelma. Tietoa seminaarista löytyy myös seminaarin sivuilta osoitteesta: http://www.oulu.fi/tiedetutuksi/index.html

Ilmoittautumisen 15.10.2005 mennessä osoitteeseen: ilmari.leppihalme@oulu.fi

Ohjelma Puffi

 

19.09.2005 CreaM:n projektitutkija ja -suunnittelijahaku määräaikaisiin virkoihin on päättynyt 9.9.2005.

Valintaprosessi etenee haastatteluilla joihin kutsumme hakemusten perusteella osan hakijoista viikoilla 38 (21.9. lähtien). Valintapäätökset pyritään tekemään viimeistään viikolla 41. Ilmoitamme kaikille hakijoille henkilökohtaisesti valintaprosessin päätöksestä ja valinnoista.

14.09.2005 MobiEnt etsii sisältöideoita Oulun seudulla

Mobient-hanke etsii taas uusia mobiilisisältöideoita. Haussa on innovatiivisia, kaupallisesti kiinnostavia sekä teknologisesti toteuttamiskelpoisia mobiilisisältöjen kehitysprojekteja. Mobient myöntää sekä tuotekehitys- että markkinointitukea. Syksyn hakukierroksella projektitukea on jaossa 100 000 euroa. Hakuaika päättyy keskiviikkona 12.10.2005.

Kahdella edellisellä hakukierroksella Mobient on myöntänyt tukea 7 hankkeelle. Tuen avulla tuoteideoista on syntynyt mobiilisovelluksia ja valmiit tuotteet ovat löytäneet paikkansa markkinoilta. Hankkeet ovat olleet mobiililaitteisiin tarkoitettuja hyöty- tai viihdesovelluksia kännykkäpelistä painonhallintasovellukseen ja mobiilipysäköintipalvelusta keilailuaiheiseen mobiilikäsikirjaan.

Uusia projekteja valittaessa painottuu erityisesti sovelluksen kaupallinen potentiaali. Projekti voi olla mitä tahansa digitaalista sisältöä, kuten mobiilisovelluksia ja digi-tv-palveluja. Tuotteet voivat hyödyntää myös monikanavaisuutta.

Mahdollinen neljäs ja viimeinen hakukierros järjestetään tammi-helmikuussa 2006. Mobient jatkuu vuoden 2006 loppuun.

 

Hakuohjeet:
http://www.oamk.fi/mobient

14.09.2005 Kalenteriin:Koulutusalan toivon prinsiippejä etsitään Oulussa 6.-7.10.2005.
Myös CreaM on menossa mukana.

KT-tori 24 tunnin kokoontumisessa pohditaan laajasti muuttuvan työelämän haasteita koulutukselle.

Esillä on neljä näkökulmaa keskustelijoille:
.NET – Virtuaalihypestä todellisiin verkostoihin
.CREA – Koulutus luovan talouden innovaatiojärjestelmässä
.PISA – Pienet koulut Pisa-ilmiössä
.GLOBE – Yhteistyötä yli aikavyöhykkeiden

Mukana mm. Erkki Toivanen, Filosofi Thomas Wallgren, Pääsihteeri Kristiina Kumpula, SPR, Professori Harri Oinas-Kukkonen, Oulun yliopisto, Professori Risto Heiskala, Jyväskylän yliopisto ja Tulosaluejohtaja Hannu Hämäläinen, StakesTieto

Tapahtuma alkaa torstaina klo 12.00 ja päättyy perjantaina klo 12.00. Yhteisen illallisen ja illanvieton aikana Oulun Uudella Seurahuoneella seurataan Pyrstötähtien lentoa ja kehitellään vapaasti assosioiden päivän teemoja. Perjantaiaamuna keskustelua jatketaan neljällä avainpuheenvuorolla.

Katso tarkka ohjelma ja ilmoittaudu osoitteessa: http://www.kotu.oulu.fi/kttori/2005/

12.09.2005 Kalenteriin: Luovan talouden näkijät ja tekijät kohtaavat taas MINDTREK-viikolla 7.-12.11.2005 Tampereella.
Myös CreaM on menossa mukana.

MINDTREK Grand Prix on yhä Suomen suurin, myös palkintosummaltaan 20 002 €. Muitakin MINDTREK kilpailusarjoja löytyy.

MINDTREK kilpailun opiskelijasarjassa on nyt ensimmäistä kertaa 2000 euron rahapalkinto.ITI-konferenssi 10.-11.11. on tällä kertaa kaksiosainen. Suomenkielinen ensimmäinen päivä syventyy teemaan "Luovuus liiketoiminnassa" kolmessa rinnakkaissessiossa. Keynote-puhujia ovat Nokian multimediajohtaja Anssi Vanjoki ja Tietoalojen liiton toimitusjohtaja Tarja Virmala. ITI:n toinen päivä on samalla kansainvälinen "Open Mind" -konferenssi.

08.09.2005 Taideteollisen korkeakoulun rehtori Yrjö Sotamaa ehdottaa Helsinkiin innovaatioyliopistoa

Tekniikka & Talous-lehdessä Lue . Uutista kommentoi Mikko Torikka otsikolla "Ei taide insinööriä tyhmennä" Lue .

06.09.2005 Syyskuun artikkeli

Blomqvist Irina (2005)
Näkökulma: Content business goes international

05.09.2005 METKA-loppuraportti on valmistunutMediatuottajan maisteriohjelman METKAn loppuraportti on valmistunut. Raportissa arvioidaan hankkeen tavoitteiden näkökulmasta muun muassa mediatuottajan maisteriohjelman opintoja ja opetusta, METKA-hankkeen työllisyys- ja osaamisvaikutuksia, Oulun yliopiston yhteistyötä alan yritysten ja muiden korkeakoulujen kanssa, ohjelman ja hankkeen tieteidenvälisyyttä sekä kansainvälisyyttä. METKA-loppuraportti on luettavissa CreaM-hankkeen METKA-sivulla.

30.08.2005 Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun seudun ammattikorkeakoulu ovat päättäneet perustaa
Ouluun Suomen ensimmäisen alueellisen elokuvasäätiön.

Kuusi vuotta EU-rahoitteisena projektina toiminut Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus muuttuu POEM Säätiöksi kuluvan
syksyn aikana. Lue tiedote (word)

26.08.2005 Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta hakee määräaikaiseen palvelussuhteeseen
projektitutkijoita ja -suunnittelijoita

Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (CreaM) -projektissa
toteutettavaan vuoden mittaiseen monitieteiseen tutkimus- ja kehitystyöhön. Hakukuulutus

22.08.2005 Elokuun artikkeli

The 7C Model for Organizational Knowledge Sharing, Learning and Management.
Oinas-Kukkonen Harri (2004)
Proceedings of the Fifth European Conference on Organizational Knowledge, Learning and Capabilities
(OKLC ’04), Innsbruck, Austria, April 2-3, 2004. Lue

01.08.2005 Projektitutkijoiden ja -suunnittelijoiden haku CreaM:n monitieteiseen tutkimus- ja kehitystyöhön alkaa 26.8.2005.

Projektitutkijat/-suunnittelijat palkataan ajalle 1.11.2005−31.10.2006. Haku päättyy 9.9.2005. Hakukuulutus julkaistaan mm. CreaM:n ja Oulun yliopiston www-sivuilla sekä Helsingin Sanomissa ja Sanomalehti Kalevassa.

CreaM:n projektipäälliköksi on siirtynyt Sanna Karkulehto Mediatuottajan maisteriohjelma METKA:n projektipäällikön tehtävästä. Jetta Eklöf jatkaa osa-aikaisena projektikoordinaattorina.

21.06.2005 Tiedote: Kymmenettä kertaa järjestettävä AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN SUURTAPAHTUMA MEDIA&MESSAGE saapuu Jyväskylään elokuussa 2.-3.8.2005. Tilaisuus kerää yhteen noin 300-400 alan ammattilaista.

Ajankohtaisten luentojen lisäksi tapahtumassa palkitaan alan parhaimmat saavutukset. Lisätietoja tapahtumasta ja ohjelmasta saat netistä osoitteesta http://www.satu.fi/mm2005. Lähde siis mukaan "Aallon" harjalle katsomaan yritysviestinnän näköaloja, uusia teknologioita ja television tulevaisuutta!

20.06.2005 Pohjoisen elokuva- ja mediakeskus POEM:n tiedote, sekä kehittämis- ja tuotantotukipäätökset kevät 2005.

POEM, Pohjoinen elokuva -ja mediakeskus tukee ja kehittää elokuva- ja televisiotuotantoa Pohjois-Suomessa. Tänä vuonna POEM rahoittaa kolmea (3) animaatioelokuvaa, yhtä (1) novellielokuvaa, kolmea (3) pitkää elokuvaa, kuutta (6) dokumenttielokuvaa, yhtä (1) kokeellista elokuvaa sekä kahta (2) sarjallista televisiotuotantoa, joista toinen on draama- ja toinen asiaohjelma.

Kaikki rahoitusta saaneet tuotannot tuotetaan joko kokonaan tai osittain Pohjois-Pohjanmaalla. Uusia tuotannon alueita ovat sarjallinen animaatio- ja tv-tuotanto. Suuri osa tuotannoista on joko kotimaisia tai kansainvälisiä yhteistuotantoja. Innokkaimmin kumppanuutta haetaan pohjoismaista ja Iso-Britanniasta mutta myös Kanada ja Saksa löytyvät yhteistuotantojen takaa. Vahvimmat kumppanit tulevat Luulajasta, missä toimii lähin POEM:n kaltainen alueellinen keskus Filmpool Nord.
Tiedote (pdf), tuotanto- ja kehittämistukipäätökset (pdf)

20.06.2005 Voiko suomalainen valloittaa maailmaa? Timo Tuovinen, DOORstories

"Suomalaisella sisältöteollisuudella on vientimahdolllisuuksia maailmalla. Kohdemaiden markkinoiden ja siellä toimivien ihmisten tunteminen on kuitenkin onnistumisen edellytys. Vientityö pitää tehdä kohdemaassa paikan päällä, oman toimiston nurkasta käsin se ei onnistu." Lue lisää http://www.cream.oulu.fi/tutkimus/artikkelit.html

Rysä:n sivustolla www.contentbusiness.fi:ssä tullaan julkaisemaan myös muut Rysän puheenvuorot.

15.06.2005 ICT-alueen strategisen perustutkimuksen aiehaku.

Tekes pyytää yliopistoilta, korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta alustavia projektiehdotuksia tieto- ja viestintäteknologian
alueen strategisen perustutkimuksen hankkeista. Lisätiedot

14.06.2005 Kiinnostaako animaatio?

Ennen kesälaitumia merkitse kalenteriisi ja kerro muillekin kahdesta
animaatiotapahtumasta:

Tervetuloa SYYSGRAPH-päiville 7.-8.9.2005!

ACM Siggraph Helsinki järjestää yhteistyössä Tieteen tietotekniikan
keskuksen ja Animaation kärkihankkeen kanssa kaksipäiväisen
yleisötapahtuman Mediakeskus Lumeessa, Helsingissä.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen elokuussa: www.siggraph.fi
Keskiviikkona 7.9. Helsinki ACM Siggraphin jäsenet pääsevät sisään
ilmaiseksi, muilta peritään 20 euron osallistumismaksu (opiskelijat 10 e).
Torstain 8.9.ohjelma on kaikille maksuton.

TERVETULOA RAKKAUTTA JA ANIMAATIOTA SEMINAARIIN 15.-16.9.2005!

Animaatio on kiivaasti kasvava toimiala Suomessa. Millä edellytyksillä se
valloittaa myös kansainväliset markkinat?

Rakkautta & Anarkiaa-festivaali ja Mediakeskus Lumeen Animaation kärkihanke
järjestävät animaatioseminaarin RAKKAUTTA & ANIMAATIOTA 15.-16.9.2005
Helsingissä. Tervetuloa katsomaan, miten kotimainen animaatio kukoistaa.

Varaa päivät kalenterista. Tarkemmat tiedot ja ennakkoilmoittautuminen
elokuun alussa R&A:n sivuilla www.hiff.fi Osallistumismaksu on ennen 14.8.
ilmoittautuneilta 20 e/pv (opiskelijat 10 e/pv), myöhemmin 25 e/pv
(opiskelijat 15 e/pv).

Lisätietoja:

Mediakeskus Lume, Animaation kärkihanke
Projektikoordinaattori Tuula Leinonen
tuula.leinonen ätt lume.fi

13.06.2005 CreaM ja METKA -hankkeet siirtyvät väliaikaisiin tiloihin kesä- ja heinäkuun ajaksi.

Muuton ajan 13.-14.6. olemme tavoitettavissa numerosta 050-354 7021.

13.06.2005 ELVI - Environment for Lucrative Virtual Interaction -projekti järjestää
14.6. seminaarin aiheesta "Yhteisöllisyys vuorovaikutteisessa viihteessä" Oulun yliopistolla.


Interaktiivisen viihteen käyttäjien keskeiset virtuaaliset tai fyysiset
yhteisöt ovat synnyttäneet aaltoliikkeen sisällöntuottajien keskuudessa.
Peleissä yhteisöllisyys on ollut teemana jo 1990-luvulta, online-pelien ja
pelaajien itsensä kehittämien sisältöjen myötä. Seminaarissa käsitellään
niin tämän päivän hittituotteita, huomisen suuntaviivoja kuin
mahdollisuuksia tavoittaa ns. “vaikeat” kohderyhmät. Seminaari on osin
englanninkielinen. Seminaari on ilmainen. Tervetuloa!
Paikka: PR102, Oulun yliopisto

11:00 Seminaarin avaus
11:10 Mobiilit näkymät ­ polku moninpelattavaan pelituotantoon
Anton Gauffin, CEO, Gamelot
11:50 Case : Habbo Hotel
Sampo Karjalainen, CCO, Sulake Corporation
12:30 Kimppakivaa verkossa ­ yhteistyön voima pelimaailmassa
prof. Tony Manninen, Ludocraft
13:10 Tauko
13:30 Tools in the trade: User Created Content and its implications to
existing business models
Fernando Herrera, CEO, Pixelgene
14:10 Puoli valtakuntaa: tytöille ja naisille suunnatut sisällöt
interaktiivisessa viihteessä
Sonja Kangas, VTT
14:50 Panel: Towards the larger segment: problems and solutions in turning
casual users to product-faithful devotees
Fernando Herrera, Sonja Kangas, Anton Gauffin, Sampo Karjalainen,
Tapani Launonen
16:00 Seminaarin päätös

Lisätietoa: Pasi Pirttiaho (pasi.pirttiaho ätt oulu.fi), http://elvi.oulu.fi, elvi ätt oulu.fi

06.06.2005 Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Pekka Timonen sisältö- ja media-alan
seminaarissa Oulun yliopistossa 9.6.

Oulun yliopistossa järjestetään tulevana torstaina 9.6. seminaari, jossa keskustellaan media- ja sisältöalan tulevaisuudesta ja esitellään päättyvän Mediatuottajan maisteriohjelman (METKA) lopputöitä.

Seminaarin aiemmin esiteltyyn ohjelmaan on tullut lisäys: seminaarissa puhuu myös Helsingin kaupungin tuore kulttuurijohtaja, Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2005 Pekka Timonen. Puheenvuoronsa Miksi suma seisoo? Sanoista tekoihin luovilla
toimialoilla osana Timonen kommentoi tulevaisuudentutkija Jari Koskisen puheenvuoroa sisältötuotannon, median ja sisältöliiketoiminnan tulevaisuudesta. Koskinen pohjaa puheenvuoronsa teokseensa Kuvien takana (2005).

Seminaarin graduesittelypuheenvuoroissa käsitellään muun muassa elokuvan markkinointia, sisältöalan tuottajuutta, mediakasvatusta sekä digitaalisen television ansaintamalleja. Myös muun muassa johtajuus luovilla toimialoilla, musiikki ja dokumenttielokuvat ovat olleet tutkimuksen kohteina.

Seminaari alkaa kello 9 yliopiston päärakennuksen Saalastinsalissa. Seminaari on
maksuton ja sen järjestävät METKA ja sisältöalan uusi CreaM-hanke. Kahvitarjoilujen vuoksi ilmoittautumiset pyydetään tekemään mielellään heti, mutta viimeistään 7.6. Jetta Eklöfille (jetta.eklof ätt oulu.fi). Päivitetty ohjelma

31.05.2005 Mediatuottajan maisteriohjelma METKAn pro gradut ja lopputyöt CreaMin sivuille

Kesällä 2005 päättyvän METKAn ensimmäiset pro gradut ja lopputyöt ovat valmistuneet. Kaikkiaan töitä on tulossa noin 20.
Työt julkaistaan CreaMin tutkimus-sivuston alla osoitteessa http://www.cream.oulu.fi/tutkimus/artikkelit.html

27.05.2005 - Oulun yliopiston sisältöprojektit esittelyssä 1.6. 2005

TOL:n isännöimä ELVI-projekti käynnistää seminaarisarjansa esittelemällä yliopiston sisältöaiheiset projektit.
Samalla luodaan silmäys suurimpiin kansallisiin rahoituselementteihin, joista voi hakea rahoitusta sisältötuotannon
eri vaiheisiin. Ohjelma: http://www.oulu.fi/suurijakelu/2005/5/elvi.htm

27.05.2005 - Mediatuottajan maisteriohjelma METKA päättymässä

30.6.2005 päättyvän maisteriohjelman opetus alkoi vuoden 2003 alussa. METKA on ollut Taideteollisen korkeakoulun tarjoaman tuottajakoulutuksen lisäksi ainoa maisterin tutkintoon tähtäävä yliopistotasoinen media-alan tuottajakoulutus Suomessa. Sen yhtenä
tavoitteeena on ollut lisätä alan osaamista, yrittäjyyttä ja työllisyyttä Pohjois-Suomessa. Tutustu METKAsta valmistuviin opiskelijoihin täällä

26.05.2005 - AV- & digimediakulttuurin verkkopalvelut kartoitettu

Pixoffinkin tuotantoyhtiönä toimiva Provisual Oy kartoitti
Opetusministeriön tilaamassa kartoituksessa av-alan ja digimedian
verkkopalvelut. Lue lisää http://www.pixoff.fi/press/pixoff_tiedote_3_2005.htm

23.05.2005 - Media Forum -uutiskirje / toukokuu 2005: Kutsuja kesän tapahtumiin

Sisältöliiketoiminnan kehittäjien RYSÄ kokoontuu seuraavan kerran kesäkuun auringon alla Vaasassa 7.-8.6.2005.
Tiistain avainpuhuja on Henkka Hyppönen Trainers’ Housesta, joka tulee kertomaan luovasta Suomesta.

Ohjelma, ilmoittautumisohjeet ja lisätiedot osoitteesta: http://www.contentbusiness.fi/portal/89/?view=5087

Media Forum ja CreaM-hanke järjestävät Oulusta RYSÄ-tapahtumaan bussikuljetuksen,
lisätietoja Jetta Eklöfiltä (puh. 050 354 7021, jetta.eklof ätt oulu.fi)

Seminaari 9.6.2005: Luovuus ja innovaatiot media- ja sisältöalan murroksessa
Mediatuottajan maisteriohjelma METKA ja sisältöalan CreaM-hanke järjestävät 9. kesäkuuta 2005 kello 8.45 - 16.15 Oulun yliopiston Saalastinsalissa seminaarin Luovuus ja innovaatiot media- ja sisältöalan murroksessa.

Tilaisuus on sekä METKA-päätösseminaari että lähtölaukaus CreaM-hankeelle.
Lisätietoja: http://hightechforum.kaleva.fi/index.cfm?alue=6&id9=485257&OpenStory=1

Syyspäiväntasaus PLUS - Neljäs Pohjois-Suomen Viestintäpäivä Oulussa syyskuussa
Viestintäpäivä on tarkoitettu tiedottamisen ja markkinointiviestinnän parissa työskenteleville sekä johdolle ja muille esimiehille.
Lisätietoja: http://hightechforum.kaleva.fi/index.cfm?alue=6&id9=485246&OpenStory=1

Viimeviikkoisen Hitech Business Breakfast 20.5. -tapahtuman esitysmateriaali löytyy osoitteesta:
http://hightechforum.kaleva.fi/index.cfm?alue=6&id9=485832&OpenStory=1

Terveisin Pasi Kalliokoski, ohjelmajohtaja / Media Forum, www.mediaforumoulu.org
Oulu Innovation Oy / Oulun seudun osaamiskeskus, www.ouluinnovation.com

17.05.2005 - Sisältötuotanto Oulun yliopistossa - raportti

Oulun yliopiston sisältötuotantotyöryhmä SITU:n raportti 2004 on saatavissa nyt pdf-muodossa täältä.

12.05.2005 - METKA-hankkeen päätös- ja CreaM-hankkeen aloitusseminaari

METKA-hankkeen päätös- ja CreaM-hankkeen aloitusseminaari järjestetään 9.6.2005 klo 9:00-16:15 Oulun yliopiston Saalastinsalissa. Seminaarin otsikkona on "Kerro kerro kuvastin", Luovuus ja innovaatiot media- ja sisältöalan murroksessa. Ohjelman löydät Word-muodossa täältä.

10.05.2005 - Akatemian Väyrynen: Nykyiseen tiedekuntajärjestelmään muutos

HELSINKI Suomen Akatemian pääjohtaja Raimo Väyrynen ennakoi muutosta yliopistojen hallintokeskeiseen tiedekuntajärjestelmään. Hän arvioi, että perinteinen tiedekuntajärjestelmä tuskin kestää enää kovin kauan.Väyrynen perääkin uudenlaista ja määrätietoista tiedekuntapolitiikkaa, jota vain tiedekunnat voivat itse toteuttaa. Tieteellinen tutkimus on yhä monimutkaisempaa, ja se ylittää perinteisiä rajoja. Valttikortteja ovat monitieteisyys ja tieteidenvälisyys.

"Pahimmassa tapauksessa hallinnolliset rakenteet voivat nousta tieteellisen kehityksen esteiksi. Tähän ongelmaan on pyritty vastaamaan siirtämällä oppiaineita tiedekunnasta toiseen tai perustamalla kokonaan uusia tiedekuntia, kuten Helsingin yliopistojn lisäksi on tehty ainakin Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa", Väyrynen sanoi. Hän puhui Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan 60-vuotisjuhlassa maanantaina. STT/Kaleva.

10.05.2005 - Sisältö- ja media-alan osaamistapahtuma 21. toukokuuta

Media Forum järjestää Oulussa lauantaina 21. toukokuuta kello 12-15 sisältö- ja media-alan osaamistapahtuman, jossa alan yritykset, oppilaitokset, kehityshankkeet ja osaajat voivat esitellä omia toimintojaan, tuotteitaan, palveluitaan ja osaamistaan. Mediapäivä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton tapahtuma, jonne kokoonnutaan nyt erityisesti verkostoitumis- ja B-to-B -hengessä. Tavoitteena on houkutella tapahtumaan laaja vierailijajoukko hyödyntäen postituslistojen lisäksi eri medioita.

Lisätiedot: pasi.kalliokoski ätt technopolis.fi

09.05.2005 - ELVI-seminaari siirtyy

Pelialan yritystoiminnan alkamista tukeva ELVI:n 13.5. suunniteltu seminaari siirtyy toukokuun lopulle. Uudesta päivämäärästä ilmoitetaan lähiaikoina. Lisätietoja Pasi Pirttiaholta.

02.05.2005 - Sisältöalalla tapahtuu

Mediatuottajan maisteriohjelma METKA julkaisi monitieteisen, mediaa tutkivan artikkelikokoelman. Oulun yliopiston Acta-sarjassa julkaistun teoksen VALTAMEDIA/VASTAMEDIA - Kirjoituksia mediakulttuurista ovat toimittaneet Sanna Karkulehto ja Kati Valjus. Julkaisu on luettavissa myös verkossa.

Pelialan yritystoiminnan alkamista tukeva ELVI järjestää 13.5. Oulun yliopistolla sisältötuotantoja käsitteleviä yliopiston projekteja (mm. CreaM-hanke ja yliopiston sisältötuotantotyöryhmä, SITU) sekä julkisia rahoituskanavia esittelevän seminaarin. Tarkoituksena on tuoda toimialalle aikoville tai siellä aloittaville tahoille tietoa tällä hetkellä olevasta asiantuntijatarjonnasta Oulun yliopistossa sekä antaa selkeä kuva ensisijaisista rahoitusmalleista. Lisätietoja Pasi Pirttiaholta.

Media Forum järjestää 21. toukokuuta sisältö- ja media-alan osaamistapahtuman, jossa sisältö- ja media-alan oppilaitokset, yritykset, hankkeet ja osaajat esittäytyvät. Lisätietoja Pasi Kalliokoskelta.

Metka-hankkeen päätösseminaari ja CreaM-hankkeen avajaiset järjestetään 9.6. Oulun yliopiston Saalastinsalissa.

25.04.2005 - Luova ala kasvussa Oulussa

Klaffi Tuotannot Oy kolminkertaisti myyntinsä

Oululaisen tuotantoyhtiön Klaffi Tuotannot Oy:n toiminnan yhdeksäs vuosi oli erittäin voimakkaan kasvun aikaa. Helmikuun lopussa päättyneen tilikauden aikana yhtiön liikevaihto ja liiketoiminnan muut tuotot nousivat 920 000 euroon. Edellisellä tilikaudella vastaava summa on 316 000 euroa.

"Liikevaihdon ja muiden tuottojen kasvu ylitti odotukset", toteaa Klaffi Tuotannot Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Paananen. "Tilikauden aikana tehdyt investoinnit tuotantokalustoon ja toimitiloihin sekä uusien työntekijöiden palkkaus tosin pienensivät tulosta, joka säilyi kuitenkin positiivisena - kuten se säilynyt yrityksen ensimmäisestä toimintavuodesta alkaen."

Klaffi Tuotannot Oy:n molemmat liiketoiminta-alueet - sekä kaupallinen että elokuvaliiketoiminta-alue - kasvoivat. Kaupallisen liiketoiminta-alueen (tv-mainokset, yritysviestintä ja multimediatuotannot) myynti kaksinkertaistui. Yhtiö sai runsaasti uusia asiakkuuksia muun muassa Etelä-Suomesta. Vieläkin voimakkaampi kasvu syntyi elokuvaliiketoiminta-alueella. Tähän vaikutti merkittävästi se, että vuonna 2004 yhtiöstä valmistui peräti neljä uutta dokumenttielokuvaa: Meän kesä (ohjaus Mika Ronkainen), Varis (ohjaus Esa Nissi), Hiljainen Tila (ohjaus Mervi Junkkonen) ja 92 Shots (ohjaus Pekka Uotila). Lisäksi elokuvaliiketoiminta-alueen ulkomaan vienti kasvoi Huutajat - Screaming Men -dokumenttielokuvan menestyksen myötä.

"Viime vuosi todistaa, että sähköisen sisältöliiketoiminnan alalla on mahdollista menestyä myös Pohjois-Suomessa. Luova ala on suuri mahdollisuus, johon tulisi panostaa Oulussa tulevaisuudessa enemmän." sanoo Paananen. "Toimintamme aikana koko ala on kehittynyt valtavasti täällä pohjoisessa. Globaalin trendin mukaisesti luovan alan kasvu on myös Oulun seudulla tapahtunut nimenomaan useiden meidän kaltaisen pienten ja keskisuurten yritysten kautta. Laadukas ja alati voimistuva paikallinen ja valtakunnallinen yhteistyöverkosto on edesauttanut meidänkin menestystä."

Klaffi Tuotannot Oy on vuonna 1996 perustettu tuotantoyhtiö. Yhtiössä työskentelee vakituisesti 8 henkilöä.

"Yhtiö on investoinut uuteen HD (high definition) -kuvaus- ja jälkituotantokalustoon. Vaikka teräväpiirtotelevisiot ja -lähestystekniikka eivät ole vielä kaupallisessa myynnissä, haluamme olla silti ensimmäisten joukossa jotka hyödyntävät tulevaisuuden teräväpiirtoteknologiaa", Kimmo Paananen toteaa.

Klaffi Tuotannot Oy
Nahkatehtaankatu 2
90100 Oulu
puh (08) 881 1623
fax (08) 881 1624

http://www.klaffi.com

12.04.2005

Mediatuottajan maisteriohjelman (METKA) ja CreaM-hankkeen yhteinen seminaari järjestetään 9.6.2005. Seminaari on samalla METKAn loppuseminaari ja CreaMin aloitusseminaari. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan toukokuun aikana.

05.04.2005

Hankkeen ohjausryhmä kokoontui toisen kerran Pikisaaressa, Sokeri Jussin kievarissa. Kokouksen aluksi kuunneltiin kolme näkökulmaa sisältöliiketoimintaan ja luovien prosessien johtamiseen. Tämän jälkeen jakaannuttiin ryhmiin, joissa luotiin pohja tutkijaryhmän hakujulistukselle sekä mietittiin tutkijaryhmän tutkimustehtävää. Ryhmien tulokset purettiin ja niistä keskusteltiin ohjausryhmän kesken. Lopuksi käytiin läpi projektin operatiivisia asioita.